F15:s Flygmuseum i Söderhamn


(Denna bild från museets egen hemsida, se länk nedan)


F15 i Söderhamn har väl de flesta koll på. Flottiljen lades ner i slutet av 90-talet efter en historia som påminnner mycket om vår egna nerlagda flottilj, F16. Kungliga Hälsinge Flygflottilj upprättades under andra världskriget. Den huvudsakliga uppgiften har varit bomb och attack vilket syns på museets flygplansbestånd. 

Efter nerläggningen har en ideel förening med visst stöd av Söderhamns kommun och F4 byggt upp detta mycket fina museum som innehåller en verkligt fin samling av flygplan i originalskick, massor med utrustning, motorer, sambandsprylar samt en hel del modeller och dioramor. Bland de verkliga pärlorna kan nämnas en J21:a och en AJS37, snyggt riggade. Allting är uppställt i realistiska miljöer med startaggregat, personal etc.

Jag vill nog påstå att detta museum genom sitt fokus på en specifik flottiljs historia samt att åstadkomma realisitiska miljöer inte står Flygvapenmuseet i Linköping långt efter. Har ni vägarna förbi Söderhamn så stanna till någon timma. Museet ligger ca 10 minuter från E4:an vid Söderhamnsavfarten och är väl värt ett besök.


Snygg A32 i semi-RC skick

AJ37 cockpit

B17-modell

J8 med 5-cylindrig stjärna, dock ej flugen enligt guiden

J21-cockpit. Tänk er detta som arbetplats...

J28 och J21 i bakgrunden. 
AJ37 cockpit med sittillstånd till vänster.

J29 med A32 modell över vingen

J29 pilotens "kontor"

SK60 cockpit

Utställningshallen

Visste ni att J28:ans centralkropp var byggd i trälaminat ?

Jakt-Lansen, J32B

Besök Söderhamns Flygmuseum på webben för att kolla öppettider m.m.

Samtliga bilder ovan tagna av Johan Åkerman.
Bilderna publicerade efter muntligt godkännande av personalen på museet vid besök 2005-09-04.